Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata

reż.: Cameron Yates | USA 2018 | 82' dokumentalny

Jako dziesięciolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako trzynastolatek odbywał praktyki w znanych restauracjach, m.in. Eleven Madison Park 

i Alinea. Piętnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce “The New York Timesa”. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację Gemw Nowym Jorku.
Jego specjalność, Beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak; wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak - w wielkim skrócie - przedstawia się kariera Flynna McGarry’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym - nie bez wysiłku! - amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi na ekranie, niczym jego cień.
To dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje.
Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. Całość zaś doskonale przyprawiają wątki: edukacji (jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnym biznesie restauracyjnym (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), kosztach spektakularnej kariery (perfekcjonista Flynn od najmłodszych lat znajduje się pod ogromną presją) i mediach, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy. “Chef Flynn” serwuje więc bardzo urozmaicone menu, które zaspokoi apetyty pasjonatów gotowania, poszukujących swojego miejsca młodych ludzi, a także ich nauczycieli i rodziców.

Światowa premiera filmu “Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata” odbyła się w lutym 2018 podczas Sundance Film Festival zaś premiera europejska miała miejsce w ramach sekcji Kina Kulinarnego na Berlinale International Film Festival. W Polsce pokazy premierowe zaplanowane są podczas American Film Festival 23 i 27 października tego roku.
FILMS for FOOD, polski dystrybutor, wprowadza film do dystrybucji kinowej 9 listopada.

Skrót:

Bohaterem fascynującego dokumentu Camerona Yatesa jest tytułowy Chef Flynn - cudowne dziecko amerykańskich kulinariów; nastolatek, który zdobył szturmem ekstremalnie wymagający świat nowojorskich restauracji. Wspierała go w tym bohaterka drugiego planu, czyli matka, której postać kieruje opowieść o spełnionym amerykańskim śnie w stronę psychologicznego thrillera. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. Całość zaś doskonale przyprawiają wątki: edukacji (jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnym biznesie restauracyjnym (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), czy mediach, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy.



Do pobrania